خبرنگار متخصص خبر است

مرجع کامل در حوزه مباحث نظری و کاربردی خبر

خبرنگار متخصص خبر است

مرجع کامل در حوزه مباحث نظری و کاربردی خبر

اصطلاحات خبری1

شنبه, ۲۴ مهر ۱۳۹۵، ۰۳:۴۳ ب.ظ

آشنایی با اصطلاحات خبری 1

گرچه امروزه دسترسی به اینترنت ، امکان گردآوری و دستیابی به اطلاعات را بسیار سهل تر از گذشته کرده است ، اما گاه کثرت و حجم اطلاعات موجود در شبکه ، دسترسی به اطلاعات مورد نظر را با کندی مواجه می سازد و استخراج نکات مورد نیاز از میان انبوه داده ها کاری دشوار و ملال آور می شود .
بسیاری از جوانان و پژوهشگران به کسب اطلاعات پایه و مبنایی در مورد موضوعات گوناگون خبری ، سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و ... علاقه دارند و کمتر مجموعه ای یافت می شود که چنین اطلاعاتی را به اختصار و در حد رفع نیاز های اولیه عرضه کند .
این مدخل با هدف ارائه اطلاعات پایه در زمینه های گوناگون به علاقه مندان حوزه های مختلف خبری در حال آماده سازی است و تلاش بر آن است تا نهایت اختصار و ایجاز در آن رعایت شود تا امکان دسترسی به اصلی ترین نکات مورد نیاز و اطلاعات عمومی و پایه دراختیار کاربران و مخاطبان قرار گیرد. در این بسته آموزشی تلاش شده است با استفاده از کتاب ها ، جزوه های آموزشی و... استادان حرفه روزنامه نگاری و ارتباطات اجتماعی، اصطلاحات و واژگان تخصصی این حرفه استخراج و در اختیار دانش پژوهان گرامی قرار گیرد، تا با همسان سازی و بکارگیری درست آنها در متون خبری پیام درستی را به مخاطبان خود ارسال نماید.

آشنایی با اصطلاحات خبری 1

خبر ، news/ news story   :

اطلاع  دادن درباره یک  رویداد  جاری که می تواند  برای  گروه  قابل  توجهی  از مردم  جالب  باشد و از  طریق  چاپ ،  پخش  (  رادیو و تلویزیون ) اینترنت  و یا از  راه دهان  به توده  مخاطبان  منتقل  شود  . این اطلاع رسانی  بر مبنای  پاسخ دادن  به  شش  سوال  خبری  ( عناصر خبری )  چه  اتفاقی  افتاده ؟  چرا  اتفاق  افتاده ؟  چگونه اتفاق افتاده ؟ ( که ) در مورد  چه کسی ؟ ( کی ) در چه زمانی ؟ کجا؟ شکل  می گیرد  که از  سوی  فردی  به نام  خبرنگار  جست و جو  و پرسیده  شده است  . 

 منبع  :  کتاب  واژه  های کلیدی  در روزنامه نگاری  احمد توکلی 

**********

تعریف خبر:

  خبر ،  گزارشی  از  رویدادهای  واقعی  و عینی  است  که دارای  یک  یا چند  « ارزش  خبری »  باشد. چگونگی  ارائه  این گزارش، تحت  تاثیر عوامل  « درون سازمانی   و « برون  سازمانی  » شکل  می گیرد. از این  تعریف  پیشنهادی، چنین  بر می آید که :

  1-  رویدادهای  دنیای  خارج ، واقعی  و عینی  است و تخیلی  نیست .

 2-  رویداد باید  حاوی  یک یا  چند ارزش  خبری باشد .

 3-  خبر، گزارشی   از یک  رویداد  است ، اما خود آن رویداد نیست .

 4- عوامل مختلف می توانند بر چگونگی  انتخاب و نحوه  ارائه  خبر یک رویداد اثر  بگذارند.

 5- خبر یک رویداد هیچ گاه از « عینییت » مطلق  برخوردار نیست، آن چه  به عنوان خبر  ارائه  می شود ، تنها  شمائی  از واقعیت هاست .

منبع:  کتاب  روزنامه نگار ی نوین ،  نعیم بدیعی و حسین قندی

**********

سخت خبر ،  hard news    :  

سخت  خبر  به آن  دسته  از اخبار  اطلاق  می  شود  که  زمان  در آنها  نقش  حیاتی دارد  و به  نوعی  می توان  آنها  را اسیر  زمان  دانست  . این  اصطلاح  اغلب  در مقابل  « نرم خبر » به کار  گرفته  می  شود .

  در  یک  سخت  خبر  وظیفه  خبرنگاران  و سر دبیران  این است  که جزئیات  مهم  مربوط  به یک  رویداد  را در اسرع  وقت از  طریق  روزنامه ، تلویزیون  یا هر منبع  مربوط  به یک رویداد  را در اسرع وقت  از  طریق  روزنامه  ،  تلویزیون  یا هر  منبع  خبری  دیگر  به مخاطب  برسانند و خبرنگار  در پی  آن است  که به  شش  عنصر  خبری  در موجزترین  شکل  ارائه  خبر  پاسخ  دهد  ؛  چه اتفاقی  افتاده ؟  چه  کسی  را در گیر کرده  ؟  کجا و چه زمانی  آن اتفاق  افتاده ؟ و چرا ؟ 

 سبک  ارائه  و تنظیم  خبر در  یک سخت  خبر « سبک هرم  وارونه  inverted pyramid» است. مشخصه  دیگر ، به  نوع  رویداد  بر می گردد.  مثلا  اخبار  جنگ ، اقتصاد ، تحولات  سیاسی ، دولت ، فجایع  بشری ،  جنایت ،  تظاهرات  و ...  در حالی  که نرم  خبرها  سرگرم  کننده اند  یا توصیه هایی  در باره  سبک  زندگی  روزمره ارائه  می کنند . تفاوت  دیگر  این است  که اخبار  سخت، اخباری  با لحن  خشک  و رسمی  هستند در حالی  که نرم خبرها ، لحنی  داستانی  تر دارند . نرم خبر  soft news را ببینید .

**********

نرم  خبر  ،  soft news   :

نرم  خبرها ، اخباری  هستند  که برعکس  سخت خبرها حساسیت  زمانی کمتری  دارند و بیشتر  به مسائل  و علائق انسانی  می پردازند. به اطلاعات  پس  زمینه  توجه  بیشتری می کنند  و اخبار  جذاب  انسانی، هنر ، سر گرمی ، شیوه های  زندگی  مردم  را مورد توجه قرار  می دهند .  تفاوت  دیگر  نرم خبرها نسبت به سخت  خبرها ،  لحن  توصیفی ، تصویری  ، رنگی تر  ، ادبی تر ، روایی تر  و البته  کم  شخصی تر آن است . به همین  دلیل  هم نوشتن  آن فنی تر  از  سخت  خبر  hard news  است .

منبع  :  کتاب  واژه  های کلیدی  در روزنامه نگاری  احمد توکلی 

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۵/۰۷/۲۴
جواد جلیلی

ارسال نظر

تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.