مصاحبه حرفه ای
مصاحبه حرفه ای کتابی است که با نگاه به متون جدید مربوط به این حوزه تالیف و ترجمه شده است. این کتاب، علاوه بر آن که تنوع منابع را مورد توجه قرار داده است، سعی کرده است با زبانی ساده، یک دست و روان، روزنامه نگاران و دانشجویان این رشته را با تازه ترین مباحث روز در زمینه گفت و گو و مصاحبه مطبوعاتی آشنا کند.در قسمتی از پیش گفتار این کتاب آمده است:
«… اگر پای صحبت خبرنگاران کار کشته و با تجربه بنشینید آنها میتوانند ساعتها برای شما داستانهایی از خرابکاری خود یا همکارانشان بازگو کنند. داستانهایی که ناشی از ناآگاهی و کارنابلدی خبرنگار یا ایجاد شرایطی ناخواسته و غیرقابل کنترل بوده است که توسط محیط یا مصاحبهشونده به آنها تحمیل شده است. مصاحبههایی که خبرنگاران را به دادگاه کشانده است. مصاحبههایی که در همان شروع به دلیل طرح یک سوال ناشیانه از سوی مصاحبهشونده پایان یافته است. مصاحبههایی که به دلیل ضبط نشدن قابل انتشار تشخیص داده نشده است و یا به دلیل آن که دستگاه ضبط صوت آن را ضبط نکرده و خبرنگار نیز به اتکای ضبط، یادداشت نکرده است، چیزی برای انتشار توی دستاش نداشته است… حالا کجایش را دیدهاید؟ این تنها یک بخش کار است. گیریم که همهچیز بر وفق مراد شما پیش رفته است و مصاحبهشوندهای رام در اختیار شما قرار دارد که همه جوره حاضر است با شما همکاری کند. ضبط شما مثل ساعت سویسی کار میکند و…، اما بدانید، مصاحبه علیرغم ظاهر سادهاش هزار پیچوخم دارد؛ طراحی سوالهای درست، انتخاب سوژه درست، آگاهی داشتن از تکنیکهای ارتباطی، داشتن شم خبری، شناخت انواع آدمهایی که قرار است روبهروی ما بنشینند و با ما گفتوگو کنند، فراگیری تکنیکهای پردازش و تنظیم مصاحبه و از همه مهمتر دلهره و هراس… فکر میکنم تابهحال موفق شدهایم حسابی توی دل شما را خالی کنیم. ولی به نظر، شما نباید خبرنگار مبتدی باشید، که اگر بودید، کتاب مصاحبه حرفهای را انتخاب نمیکردید؛ با این حال امیدوارم خیلی هم نترسیده باشید. مصاحبه در عین سختیهایی که دارد یک کار هنرمندانه و جذاب است. به ویژه وقتی که شما یاد میگیرد چطور این تکنیکها را به کار گیرید و از شم خبری خودتان و زیرکیهایی که لازمه کار خبرنگاری است در تولید و خلق یک گفتوگوی مفید بهره ببرید. آن وقت است که شما از این هنر مطبوعاتی بینهایت لذت خواهید برد؛ زمانی که زنگ تلفن تحریریه به صدا در میآید و یک نفر از آن سوی سیم از شما تشکر میکند و به شما میگوید: “چه مصاحبه خوبی انجام داده بودید، لذت بردم” یا سردبیر، شما را مورد تشویق قرار میدهد؛ شاید آن موقع شما نزد خودتان، یادی از کتاب مصاحبه حرفهای بکنید و لبخندی روی لبانتان بنشیند…»
کتاب حاضر در ۱۷۶ صفحه از ده فصل تشکیل شده است: مصاحبه چیست؟، شیوههای انجام مصاحبه، مصاحبهکننده حرفهای، برنامهریزی برای مصاحبه، رفتار مصاحبهکننده، تنوع مصاحبهشونده، ساختار مصاحبه، برخی الزامات دیگر، مصاحبه رادیو ـ تلویزیونی، قدمبهقدم مصاحبه.
فهرست مطالب:
فصل اول: مصاحبه چیست ؟/چرا رسانه ها مصاحبه می کنند ؟/مصاحبه از چه زمانی اختراع شد !/ انواع مصاحبه /مصاحبه های خبری / مصاحبه های غیر خبری/ فصل دوم:شیوه های انجام مصاحبه / مصاحبه رو در رو / مصاحبه تلفنی/ مصاحبه کتبی/ مصاحبه از طریق اینترنت/ فصل سوم: مشخصه های یک مصاحبه کننده حرفه ای / اهداف و شرایط دو سوی ارتباط/ خبرنگاران چرا مصاحبه می کنند؟/ مصاحبه شوندگان به دنبال چه هستند؟/ شرایط حاکم بر مصاحبه شونده / شرایط حاکم بر مصاحبه کننده/ فصل چهارم: برنامه ریزی برای مصاحبه / راضی کردن مصاحبه شونده / تحقیق قبل از مصاحبه / تنظیم سوال ها/ برخورد دوستانه داشته باشید/ سوال ها را نشان ندهید/ فصل پنجم: رفتار مصاحبه شونده / نشان دادن شخصیت / مهارت اول / گوش دادن، شنیدن نیست!/ گوش کردن زیرکانه / آداب مصاحبه/ فصل ششم: تنوع مصاحبه شونده / مصاحبه شونده بدبین/ مصاحبه شونده عجول / مصاحبه شونده بی علاقه مصاحبه شونده کم حرف/ مصاحبه شونده پرحرف / مصاحبه شونده سیاست پیشه/ فصل هفتم: ساختار مصاحبه /تنوع سوال های مصاحبه / سوال های بسته / سوال های فرضی و تاکیدی /سوال های باز/ سوال های بدل ، تفصیلی، روشن کننده / برخی ترفندها در طراحی سوال/ فصل هشتم: ضبط صوت و یادداشت برداری/ تنظیم مصاحبه / ویرایش مصاحبه / سیاست های رسانه/ فصل نهم: مصاحبه رادیو – تلویزیونی / تفاوت ها / مصاحبه رادیویی/ مصاحبه تلویزیونی/ فصل دهم: قدم به قدم مصاحبه/ انتخاب موضوع، انتخاب مصاحبه شونده /تحقیق کردن، طراحی سوال ها، تدارکات /لباس مناسب، خوش قولی، توجه به محیط/ جای مناسب،فرایند ضبط و یادداشت/ کنترل نهایی، تنظیم به موقع، تشکر.
نویسنده: احمد توکلی، احسان بخشنده
انتشارات: ثانیه
صفحات:176